SVENSKT VIN - Europeisk vingårdskänsla på skånska slätten
Bland tinnar och kyrktorn, böljande slätter och vinrankor i långa rader är det svårt att tro att det är i Sverige vi befinner oss på vingårdsbesök. Det är med en känsla av att befinna sig i ett europeiskt vindistrikt vi checkar in på Flädie Mat & Vingård en vacker och solig lördag i oktober. Bladverken i vingården har börjat skifta färg och det är faktiskt så här års man på riktigt kan se skillnad på druvsorterna, med hjälp av de olika nyanserna bladen får på hösten. Bara en kvart från Malmö, mellan Bjärred och Lomma, ligger Flädie vingård som har odlat vin sedan 2007.


I vingården
I dag finns här ca 10 000 vinstockar planterade på 2,5 hektar. Druvsorterna som odlas är rondo och cabernet cortis (blå) och solaris och phönix (gröna). Flädie gör både stilla och mousserande vitt vin och sött vin, rosévin samt rött vin. I vingården arbetar man enligt ekologisk odlingsfilosofi och varje enskild vinranka får mycket tid och omvårdnad under vinåret. Man brukar säga att en vinranka som ger kvalitativa druvor till ett hantverksvin får ca 7 personliga besök per år. Det är mycket som ska göras i ett vinfält. Allt från att löva av i början av vinåret till beskärning på våren, grön skörd mot slutet av sommaren och slutligen skörd fram på hösten. I Flädies vingård hittar man en skara passionerade vingårdsarbetare med olika typer av utbildning, erfarenhet och kompetens och deras gemensamma motto är att skapa de bästa viner som kan utvinnas ur Flädies terroir.
Gårdshotell och restaurang
Förutom vinodlingar erbjuder Flädie Mat & Vingård ock- så konferensmöjligheter, gårdshotell med utsikt över vin- fält, kyrktorn och böljande slätter (som ger känslan av att befinna sig i ett europeiskt vindistrikt...) och en mycket trevlig restaurang. Det märks tydligt att köket har en stor passion för grönt och skönt, såväl som närodlat och säsongsbetonat från skogens skafferi. Vackert inramat och dekorerat, i form av både blommor och blad.
Vinerna
Vistelsen går helt klart i vinets tecken och innan den väl- komponerade och vinvänliga middagen provar vi flera av Flädies viner under ledning av kunniga vingårdsarbetaren Sofie. Vi börjar ute i fältet samtidigt som solen går ner och ger ett vibrerande ljus till färgerna i vingården. Vackert och nästan lite overkligt att det är i Sverige vi befinner oss...

” Vårt vinmotto är att skapa de bästa viner som kan utvinnas från Flädies marker"
Flädies viner finns att få tag på i Systembolagets beställningssortiment. Vi provade två röda; Lepores barrique och Lepores barrique cuvée som båda har en fruktig, något kryddig smak med inslag av mörka bär och fat.
De vita vinerna Aniara och Aniara barrique var båda för- träffliga till mat med sin friska, fräscha syra och lite örtiga smak. Det ståltankslagrade vita vinet funkade utmärkt till löjrom med sälta och det ekfatslagrade (barrique) blev ett fint sällskap till torskrygg med chorizokräm. Menyer- na var väl genomtänkta, säsongsbetonade och otroligt vinvänliga. Flädie Late Harvest blev ett riktigt gott slut på en smakrik vistelse. Druvorna till detta söta vin plockas så sent som möjligt i oktober för att uppå högsta möjliga sötma på druvjuicen och är sedan lagrat på ståltank för att bevara doft och fräschör. En dröm till färska bär med ljuvlig chokladfondant.
IN VINO VERITAS!